De kracht van EQ

Laat ik even voorop stellen: We selecteren kandidaten altijd op, onder andere, de juiste papieren. Toch speelt er bij mij altijd een factor mee die nog belangrijker is bij een afweging of iemand past bij een onderneming of niet. De mate waarin iemand in staat is zich te uiten en anderen en zichzelf te begrijpen, ook wel EQ genoemd. Persoonlijkheid en empathie maken te allen tijde het verschil.

Met grote regelmaat kom ik, bij bedrijven, zelfverzekerde mensen tegen. Als je een baan zoekt kan die zelfverzekerdheid ook wel echt een voordeel zijn. Toch ben ik ervan overtuigd dat mensen die ook goed weten waar hun tekortkomingen liggen een streepje voor hebben. Op het moment dat je weet wat je niet kunt is het makkelijker om daarop in te spelen. De verwachtingen bij je collega's zijn dan realistisch en je kunt anticiperen op je beperkingen door kennis en vaardigheden van iemand anders in te schakelen. Dat is niet falen, dat is juist een kwaliteit.

Laat ik een voorbeeld geven. Ik ken managers die iemand aannemen omdat diegene gespecialiseerd is in een bepaald vakgebied. De traditionele benadering is dat de baas vervolgens zijn nieuwe collega vertelt hoe hij dingen moet aanpakken. Hij is immers de baas. Eigenlijk is dat heel vreemd. Waarom neem je dan een specialist aan? Het werkt in de praktijk beter als je de werknemer zijn specialisme laat uitvoeren en hem helpt waar hij eventueel tekortschiet. Dat is managen.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik geniet van de huidige generatie Young Professionals. Vroeger moest iedereen koste wat kost zijn of haar school afmaken omdat het anders een vorm van falen was. Tegenwoordig stopt iemand als diegene merkt de verkeerde keuze gemaakt te hebben. Die onafhankelijk die jongeren aan de dag leggen helpt ons bij de zoektocht naar goede mensen die hun krachten en beperkingen al kennen.

De moraal van het verhaal is dat persoonlijkheid en empathie het verschil kunnen maken. Mijn advies: Als je iets niet kunt, doe het dan vooral niet. Focus op je kwaliteiten en erken je beperkingen. Dan kom je het verst. Bij Vaes en Linthorst helpen wij overigens graag bij het ontdekken van je sterktes maar vooral ook je zwaktes. Manage het verwachtingspatroon bij anderen en je zult zien dat het makkelijker wordt en je verder komt.

Uw contactpersoon