“Wij proberen het eerst zelf”

Deze uitspraak krijgen wij wel eens terug van (potentiële) opdrachtgevers. De reden wordt er niet bij gegeven, maar kan ik natuurlijk wel raden. De kosten.

Meer dan 25 jaar loop ik nu in de recruitment wereld rond en ik kan inmiddels een boek schrijven over wat ik allemaal heb gezien en meegemaakt. Wie weet ga ik het nog eens doen. Anekdotes van het werken met een kaartenbak tot het heden waar de digitalisering een enorme vlucht neemt. Van discussies over tarieven (nog steeds actueel) tot complimenten over het geweldige professionele traject dat wij hebben geleverd en dat men dat op die manier toch echt niet had gekund. Tja, weinig verbaast mij nog. Of………

Ja, het verbaast mij nog steeds dat een (potentiële) opdrachtgever zegt: “We proberen het eerst zelf”. Waarom mij dit verbaast?

Recruitment is een vak en niet even iets dat een HR-afdeling erbij doet. Het vergt kennis, kunde en bovenal, zeker bij senior management en directiefuncties, (levens-)ervaring en een gedegen onderbouwd traject met de juiste stappen. Personeel is immers het kostbaarste bezit binnen een bedrijf en de juiste mensen zoeken en vinden doe je niet zomaar even. Tenminste, dat is mijn bescheiden mening.

“Doe het zelf” recruitment – de nachtmerrie van je HR-afdeling!
Veel opdrachtgevers hanteren bij de “doe het zelf methode” het “post and pray” principe. We posten (‘post’) de vacature op internet (Linkedin, eigen werken bij website, vacaturesite, etc.) en gaan hopen (‘pray’) dat de juiste kandidaat zich meldt. Dat is één methodiek en soms werkt deze. Echter vraagt men zich vaak niet af of er wellicht nog meer of eventueel betere kandidaten zijn. Het digitale bereik is met de ‘post and pray’ methode vaak beperkt omdat men niet altijd doelgericht bezig is met recruitment en hier dus ook niet mee bekend is. Daarbij komt dat elke opdrachtgever de beste kandidaat voor de job wil en die reageren vaak niet uit zichzelf. De latent zoekende groep (vaak de beste kandidaten) hebben een baan en bereik je alleen maar door deze actief te benaderen of deze zijn vaak al bekend bij bureaus waar zij zich melden met de gevleugelde woorden, ”als je een mooie volgende stap binnenkrijgt, laat het mij weten”. Verder zijn zij niet actief op zoek op het web en komen dus ook niet bij de vacature uit die is uitgezet door betreffend bedrijf.

Zelf actief zoeken en benaderen van kandidaten, daar is bij de meeste potentiële opdrachtgevers al helemaal geen tijd voor. Recruitment is vaak een van de vele taken van HR maar geen hoofdtaak waar men dagelijks mee bezig is. Veel HR-professionals vinden dit dan ook niet het leukste werk, anders waren ze wel recruiter geworden. Absoluut geen verwijt, maar op deze manier werf je natuurlijk niet de beste kandidaten.

De beste kandidaat of de beste sollicitant?
Dan komt het screeningsproces. Te vaak merken wij dat bij bedrijven aan de voorkant van het wervingsproces te weinig tijd is geïnvesteerd in de ‘blauwdruk’ van de vacaturestelling.  Tevens laat men meer dan eens de emotie zegevieren als het gaat om de selectie van een kandidaat. Objectiviteit is in dit proces zeker niet altijd aan de orde. Er is vaak geen competentieprofiel gemaakt, laat staan een ‘Waarden-, Drijfveren- en Energiescan’ waaraan de potentiële nieuwe werknemer getoetst kan worden. Allemaal ingrediënten voor een mismatch met alle negatieve, financiële en emotionele gevolgen van dien (frustratie, ontslag, teleurgestelde werknemer die geen visitekaartje meer is voor het bedrijf, verloren tijd, etc.). Dan is de werving fee van dat recruitment bureau in een keer toch niet zo duur is al men van tevoren dacht.

Zo zijn er nog veel meer redenen waardoor ik nog steeds verbaasd ben als (potentiële) opdrachtgevers zeggen: “Wij proberen het eerst zelf”. Als personeel het kostbaarste bezit is van de onderneming en je alleen de allerbeste mensen binnen jouw bedrijf wilt, besteed je dit mijns inziens uit aan professionals waarvoor recruitment hun dagelijkse bezigheid is.

Sterker nog, wij als Vaes & Linthorst zijn zo overtuigd van ons kunnen, dat we GARANTIE geven op de geleverde kandidaat. Nieuwsgierig naar onze manier van werken?
Check onze werkwijze. Daag ons maar eens uit!

Uw contactpersoon