Hoe geloofwaardig zijn awards voor bedrijven?

Laat ik vooropstellen dat er landelijke awards zijn die absoluut waarde hebben en bedrijven belonen voor een exceptionele prestatie of vakkennis. Maar zoals zo vaak wordt er ook gretig meegelift op dit fenomeen door handige marketingbureaus, die zelf awards in het leven roepen. Meestal laten deze marketingbureaus zich hiervoor betalen. In feite kopen bedrijven een prijs. Het bedrijf vraagt ook likes op social media terug. Het marketingbureau doet de rest.

Recentelijk kwam ik, niet voor het eerst, een bericht tegen van een bedrijf dat vol trots op social media riep dat ze wederom een award hadden gewonnen. Een klein onderzoek verder schetste mijn verbazing dat het een veredelde marketingcampagne was van een bureau dat op LinkedIn niet meer dan 167 volgers heeft. Wat mij nog het meest verbaasde was het grote aantal felicitaties dat op het bericht volgde. ‘Gefeliciteerd’, ‘geweldig’, ‘terecht trots’ en ga zo maar door. Hieruit blijkt maar weer dat veel mensen een dergelijke commerciële campagne, verpakt als award, meteen voor waarheid aannemen en niet even kritisch verder kijken. 

Wat wil ik hier nu eigenlijk mee zeggen? 

Awards zijn in mijn ogen een goede zaak en vaak ook terecht. Maar zoals zo vaak liften er ook ondernemers handig op mee. Ze willen hun blazoen oppoetsen of (potentiële) klanten laten geloven hoe goed ze zijn. 

Een award zegt niet altijd meteen iets over de kwaliteit van het bedrijf, product of dienstverlening. Ben kritisch en check waar de award vandaan komt alvorens meteen met felicitaties en complimenten te gaan strooien of zelfs met het bedrijf in zee te gaan! Maar belangrijker nog, wilt u weten hoe goed een bedrijf is in zijn tak van sport? Doe navraag bij goede referenties. ‘The proof is in the pudding’!

Uw contactpersoon